Mrożony mus z buraka i owoców chia

Uczta dla zmysłów prosto z magazynu "To Twój Moment". Chia i parfait z buraka są pyszne i pożywne. Idealnie letnie śniadanie lub podwieczorek.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery mus

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 170 głosów)

Składniki:

  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki i 4 łyżki jogurtu bez laktozy (np. jogurt z kokosa)
  • 1–2 łyżki organicznego sproszkowanego buraka
  • sok z połowy cytryny
  • sok z całej mandarynki
  • 2 awokado
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • świeże borówki amerykańskie, maliny oraz pokrojone figi do dekoracji

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Mrożony mus z buraka i owoców chia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszaj nasiona chia, mleko migdałowe i ekstrakt z wanilii. Odstaw. Zamieszaj po 5 minutach. Pudding przygotuj minimum 20 minut przed podaniem albo nawet dzień wcześniej i włóż do lodówki.
  • Zblenduj awokado, sproszkowanego buraka, soki owocowe, syrop klonowy i 4 łyżki jogurtu. Miksuj, aż osiągniesz jedwabistą konsystencję. Skosztuj, w razie potrzeby dodaj buraka albo syrop.
  • Kawałkami fig ozdób pucharki. Na spód nakładaj mus z buraka, na wierzch pudding z chia. Potem znów kolejną warstwę musu, a na koniec resztę jogurtu. Ozdób figami oraz borówkami. Resztę musu możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni, ale przykryj celofanem, żeby zachował gładką konsystencję.

Porady

 Magazyn "To Twój Moment" dostępny do kupienia na: kiosk.burdamedia.pl

Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy