Wieniec frankfurcki

Ocena:

4.52 (176)

  • 1 godz. 20 min.
Przepis na wyjątkowo dobre ciasto-odnaleziony przez moją babcię w gazecie.Zawsze robi go od święta:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • Masa do przełożenia:
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 zółtka
  • torebka cukru waniliowego
  • po 25 dag konfitur lub dżemu pomarańczowego i malinowego
  • po kieliszku likieru pomarańczowego oraz wiśniowego
  • Krokant:
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • siekane migdały i orzechy ok 20 dag
  • Dekoracja:
  • Mandarynki

Wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy całe jajka i sok oraz skórkę z cytryny.
  • Dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do ucieranej masy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do wcześniej posmarowanej masłem i opruszonej formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut. Następnie chłodzimy
  • 2. Przygotowujemy krem. Mieszamy utarte masło z cukrem , cukrem waniliowym oraz żółtkami.
  • 3. Gotowe ciasto przekrajamy na 3 części. Spód smarujemy konfiturą malinową wymieszaną z wiśniówką. Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj wcześniej przygotowanym kremem - połową. Nałóż następną warstę ciasta i posmarój konfiturą pomarańczową wymieszaną z likierem pomarańczowym. Na wierzch ułóżostatnią część ciasta. Całość posmaruj resztką kremu pozostawiając troszkę do dekoracji.
  • 4. Krokant przygotowjemy roztapiając na patelni masło i smażąc na niej orzechy z migdałami. Posypujemy je cukrem. Smażymi kilka minut mieszając do momentu aż cukier się skarmelizuje.
  • Po ostudzeniu ozdabiamy wg obrazka.
  • Smacznego!!
  • W gazetach idzie znaleźć czasem pyszne cuda :).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne