Przepis na wyjątkowo dobre ciasto-odnaleziony przez moją babcię w gazecie.Zawsze robi go od święta:)
Składniki:
Ciasto:
35 dag mąki
15 dag mąki ziemniaczanej
25 dag masła
15 dag cukru
5 jajek
sok i skórka z jednej cytryny
1 torebka proszku do pieczenia
Masa do przełożenia:
25 dag masła
20 dag cukru
2 zółtka
torebka cukru waniliowego
po 25 dag konfitur lub dżemu pomarańczowego i malinowego
po kieliszku likieru pomarańczowego oraz wiśniowego
Krokant:
5 dag cukru
5 dag masła
siekane migdały i orzechy ok 20 dag
Dekoracja:
Mandarynki
Wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy całe jajka i sok oraz skórkę z cytryny.
Dwa rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do ucieranej masy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przelać do wcześniej posmarowanej masłem i opruszonej formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut. Następnie chłodzimy
2. Przygotowujemy krem. Mieszamy utarte masło z cukrem , cukrem waniliowym oraz żółtkami.
3. Gotowe ciasto przekrajamy na 3 części. Spód smarujemy konfiturą malinową wymieszaną z wiśniówką. Nałóż kolejną warstwę ciasta i posmaruj wcześniej przygotowanym kremem - połową. Nałóż następną warstę ciasta i posmarój konfiturą pomarańczową wymieszaną z likierem pomarańczowym. Na wierzch ułóżostatnią część ciasta. Całość posmaruj resztką kremu pozostawiając troszkę do dekoracji.
4. Krokant przygotowjemy roztapiając na patelni masło i smażąc na niej orzechy z migdałami. Posypujemy je cukrem. Smażymi kilka minut mieszając do momentu aż cukier się skarmelizuje.