Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami

Ocena:

4.51 (189)

  • 1 godz. 50 min.
Ten biszkopt jest bardzo orzeźwiający i smaczny, idealny do kawusi :)

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru białego
  • ½ szklanki migdałów
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli
  • PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ:
  • 5 białek
  • ½ szklanki migdałów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g skórki pomarańczowej
  • KREM:
  • 5 żółtek
  • ½ l mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • ¾ szklanki cukru białego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • puszka ananasów
  • PONADTO:
  • około 1 kg mandarynek
  • 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 ½ szklanki gorącej wody

Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy migdały (rozdrobnione w blenderze), aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
  • PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: Migdały delikatnie rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
  • KREM: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, zalewamy nim ubite żółtka i gotujemy krem. Margarynę ucieramy, dodajemy do niej po łyżce ostudzonego kremu i ucieramy na puszystą masę. Ananas kroimy w kostkę, łączymy z kremem.
  • Połowę kremu wykładamy na upieczony biszkopt, przykrywamy przekładką ze skórką pomarańczową, na to dajemy pozostały krem. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, układamy na kremie z ananasami i polewamy tężejącą galaretką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne