Mus z dorsza z duszoną marchewką

Ocena:

4.52 (189)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Dorsz wg przepisu Agaty Wojdy.

Składniki:

  • marchewka  600 g

  • sól  5 g

  • cukier  35 g

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  125 g

  • majonez  30 g

  • cytryna  1 szt.

  • tarty chrzan  15 g

  • bułka  1 szt.

  • mleko  200 ml

  • makrela wędzona  1 szt.

  • dorsz  1 kg

  • śmietana 36%  200 ml

  • jajka  4 szt.

  • gałka muszkatołowa  3 g

  • pomarańcze  1 szt.

  • pieprz  5 g

  • bułka tarta  60 g

Mus z dorsza z duszoną marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marchewki: kroimy na mandolinie w cieniutkie plasterki. Wkładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby były przykryte. dodajemy sól, cukier, czosnek, masło.

  • Krok 2:

    Gotowanie: garnek przykrywamy krążkiem papieru do pieczenia o adekwatnej średnicy, z niewielkim otworkiem pośrodku. gotujemy na średnim ogniu, dopóki nie wyparuje cały płyn. Sprawdzamy, czy marchewka jest miękka, ale ma być jędrna, a nawet lekko chrupiąca. Delikatnie mieszamy szeroką łyżką, jeżeli jest za twarda, podlewamy jeszcze 1/4 szklanki wody i dusimy do pożądanej miękkości. Studzimy, łączymy z majonezem, sokiem z cytryny i chrzanem.

  • Krok 3:

    Mus: rozgrzewamy piekarnik do temp. 170°c. Kajzerkę wkładamy do mleka i zostawiamy do namięknięcia. Wędzoną makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości.

  • Krok 4:

    Dorsz: w malakserze rozdrabniamy dorsza, stopniowo dodając do niego śmietanę, namoczone pieczywo razem z mlekiem, makrelę i jajka, a na koniec masło. Doprawiamy sokiem z pomarańczy, skórką pomarańczową i przyprawami.

  • Krok 5:

    Pieczenie: podłużną foremkę natłuszczamy i wysypujemy bułką. Wykładamy masę, lekko ostukujemy i pieczemy 45–60 min, aż wierzch się zrumieni. Pozostawiamy do wystudzenia. Podajemy z przygotowaną wcześniej marchewką.

Porady

Taki mus jest według mnie świetną alternatywą dla ryby po grecku. Podajemy go z klasycznie pokrojonymi w słupki i uduszonymi z pomidorami warzywami korzeniowymi: mieszankę warzywną wykładamy do talerza do zupy, a na wierzch kładziemy ciepły plaster musu. Z tym że kroi się on dużo lepiej po całkowitym wystudzeniu (nie kruszy się wtedy), radzę zatem podgrzewać zimne plastry: przykrywamy je folią aluminiową i przez chwilę trzymamy w piekarniku. Zimny mus, pokrojony w ładną kostkę, jest znakomitym dodatkiem do czystych bulionów rybnych. Wędzona ryba nadaje musowi charakteru. Nie trzeba jej blendować, można porwać na większe kawałki, aby były wyczuwalne w czasie jedzenia. Jeśli używacie mrożonego dorsza, po rozmrożeniu należy bezwzględnie i bardzo dokładnie go odcisnąć.

Zobacz przepis na: mus jabłkowy do słoików

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Autorka przepisu: Agata Wojda

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne