Leniwe popołudnie na tarasie, aromatyczna kawa i te pyszne rogaliki... mmm... :)
Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła lub margaryny
szklanka gęstej śmietany
4 dkg drożdży
3 żółtka
szczypta imbiru
białko do smarowania ciasta
dżem lub marmolada
cukier puder do posypania
Kruche rożki z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć drożdże, dodać roztopiony, ale nie gorący tłuszcz, śmietanę, imbir i żółtka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Wyjąć, z porcji ciasta rozwałkować koło na ok 5 mm grubości i średnicy 25 cm. Placek podzielić na 6 trójkątów, każdy posmarować białkiem i ułożyć po łyżce dżemu z szerszej strony. Zwijać rogaliki, wierzch posmarować białkiem. Piec w temperaturze 180C na złoty kolor. Po wyjęciu jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem