Smakosz

Ocena:

4.49 (203)

  • 60 min.
Idealne ciasto na specjalne okazje!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
  • 1 łyżka kakao
  • 1\3 kostki smalcu
  • Ciasto jasne:
  • 4 białka
  • 1\2 szkl cukru kryształu
  • 1 starta gorzka czekolada
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kokosu
  • 1 szkl krojonych orzechów
  • 1 słoik powideł
  • Ciasto ciemne:
  • 4 białka
  • 1\2 szkl cukru kryształu
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Masa budyniowa:
  • 1\2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 kosta margaryny
  • 1\2 szkl cukru kryształu

Smakosz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
  • 2. Ciasto jasne: Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z białek z cukrem, dodać resztę składników delikatnie wymieszać, rozłożyć na powidłach i upiec placek. Piec ok. 40-50 min.
  • 3. Ciasto ciemne: Ciasto ciemne wyłożyć na blaszkę. Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę rozłożyć na ciasto i upiec.
  • 4. Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń, Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  • Przełożenie:
  • Ciasto jasne- masa budyniowa- ciasto ciemne- polewa czekoladowa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne