polfrancuskie_z_wisniami

Półfrancuskie z wiśniami

Ocena:

4.55 (185)

  • 24 godz. 0 min.
Pyszne ciasto tortowe z ciasta półfrancuskiego, z puszystym kremem , z wiśniami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki przesianej mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna Palma z Murzynkiem (ta jest najlepsza moim zdaniem)
  • Piana cytrynowa:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kisiel o smaku cytrynowym
  • wiśnie
  • Krem śmietankowy:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1 margaryna Palma

Półfrancuskie z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Podana porcja jest na małą blaszkę. Ja upiekłam w kwadratowej.
  • Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia ciasto dzielimy na 6 części. Wałkować na cieniutki placek i wykładamy nim blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wyłożyć ubitą pianę z białek, cukru i kisielu. A na to część wiśni i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem.
  • Cukier, białka i kisiel musimy sobie podzielić na trzy części i za każdym razem ubić nową piane. W przeciwnym razie piana siądzie bo nie powinna czekać na swoją kolej pieczenia.
  • Z 6 placków ciasta wyjdą nam 3 blaty półfrancuskie z wkładką kokosowo-wiśniową w środku. Każdy blat pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Zależy od piekarnika.
  • Krem: 2 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru, 2 budyniami i 1 łyżką mąki pszennej. Dodać do tego szklankę mleka z 1/2 litra Wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować jeszcze chwile. Wystudzić.
  • Palme utrzeć an puch i połączyć z budyniem. Do kremu dodać troszkę rumu, wtedy krem będzie miał ciekawy smak i zapach.
  • Wystudzone blaty przekładać kremem. Wierzch można polać czekoladą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne