Półfrancuskie z wiśniami

Pyszne ciasto tortowe z ciasta półfrancuskiego, z puszystym kremem , z wiśniami.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki przesianej mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna Palma z Murzynkiem (ta jest najlepsza moim zdaniem)
  • Piana cytrynowa:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kisiel o smaku cytrynowym
  • wiśnie
  • Krem śmietankowy:
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1 margaryna Palma

Przygotowanie

  1. Podana porcja jest na małą blaszkę. Ja upiekłam w kwadratowej.
  2. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia ciasto dzielimy na 6 części. Wałkować na cieniutki placek i wykładamy nim blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wyłożyć ubitą pianę z białek, cukru i kisielu. A na to część wiśni i przykryć drugim rozwałkowanym ciastem.
  3. Cukier, białka i kisiel musimy sobie podzielić na trzy części i za każdym razem ubić nową piane. W przeciwnym razie piana siądzie bo nie powinna czekać na swoją kolej pieczenia.
  4. Z 6 placków ciasta wyjdą nam 3 blaty półfrancuskie z wkładką kokosowo-wiśniową w środku. Każdy blat pieczemy około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Zależy od piekarnika.
  5. Krem: 2 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru, 2 budyniami i 1 łyżką mąki pszennej. Dodać do tego szklankę mleka z 1/2 litra Wymieszać. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować jeszcze chwile. Wystudzić.
  6. Palme utrzeć an puch i połączyć z budyniem. Do kremu dodać troszkę rumu, wtedy krem będzie miał ciekawy smak i zapach.
  7. Wystudzone blaty przekładać kremem. Wierzch można polać czekoladą.
deser wiśnie krem ciasto z wiśniami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze