www.apetitonline.cz
5 (1)
Pączki bez drożdży to prosta i szybka alternatywa dla tych, których onieśmiela proces wyrabiania i wyrastania ciasta. Ponieważ nie są tak napowietrzone jak tradycyjny karnawałowy przysmak, najlepiej zrobić je w formie niewielkich, lżejszych oponek. Wykrojone z ich środka kulki stworzą urzekające minipączki. Wierzch miękkiego, puchatego deseru zdobi lśniący, mleczny lukier. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczne donaty bez drożdży.
cukier drobny 150 g
kwaśna śmietana 1 łyżka stołowa
jajka 2 szt.
kefir 250 ml
soda oczyszczona 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
cynamon 0.5 łyżeczki
gałka muszkatołowa 0.5 łyżeczki
mąka pszenna 400 g
olej 500 ml
cukier puder 220 g
mleko 3 łyżki stołowe
Ciasto: mieszamy drobny cukier ze śmietaną, jajkami i kefirem. Do oddzielnego naczynia przesiewamy 150 g mąki z sodą, solą i przyprawami. Łączymy suche i mokre składniki. Stopniowo dodajemy więcej mąki, kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być wystarczająco zwarte, żeby można było formować z niego pączki, ale niezbyt suche.
Formowanie oponek: rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy z niego pączki o średnicy 7 cm (można to zrobić za pomocą szklanki). Ze środka wykrajamy 3–4 cm krążek (na przykład kieliszkiem lub nakrętką).
Smażenie: podgrzewamy sporą ilość oleju do 180°C. Ostrożnie umieszczamy w nim pierwszą partię pączków. Smażymy je przez około 1–2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniku papierowym. Powtarzamy z pozostałymi oponkami i wykrojonymi środkami (powstaną z nich urocze minipączki bez drożdży).
Dekorowanie: mieszamy cukier puder z mlekiem, żeby uzyskać jednolity, lśniący lukier. Studzimy nasze pączki bez drożdży, po czym zanurzamy je w glazurze i odkładamy na kratkę cukierniczą. Czekamy, aż polewa zastygnie.
Źródło: serwis partnerski apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/polevane-donuty-bez-kynuti