Apetit

Pączki bez drożdży

Ocena:

5 (1)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pączki bez drożdży to prosta i szybka alternatywa dla tych, których onieśmiela proces wyrabiania i wyrastania ciasta. Ponieważ nie są tak napowietrzone jak tradycyjny karnawałowy przysmak, najlepiej zrobić je w formie niewielkich, lżejszych oponek. Wykrojone z ich środka kulki stworzą urzekające minipączki. Wierzch miękkiego, puchatego deseru zdobi lśniący, mleczny lukier. Podpowiadamy, jak zrobić błyskawiczne donaty bez drożdży.

Składniki:

  • cukier drobny  150 g

  • kwaśna śmietana  1 łyżka stołowa

  • jajka  2 szt.

  • kefir  250 ml

  • soda oczyszczona  0.5 łyżeczki

  • sól  0.5 łyżeczki

  • cynamon  0.5 łyżeczki

  • gałka muszkatołowa  0.5 łyżeczki

  • mąka pszenna  400 g

  • olej  500 ml

  • cukier puder  220 g

  • mleko  3 łyżki stołowe

Pączki bez drożdży - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: mieszamy drobny cukier ze śmietaną, jajkami i kefirem. Do oddzielnego naczynia przesiewamy 150 g mąki z sodą, solą i przyprawami. Łączymy suche i mokre składniki. Stopniowo dodajemy więcej mąki, kontrolując konsystencję ciasta. Powinno być wystarczająco zwarte, żeby można było formować z niego pączki, ale niezbyt suche.

  • Krok 2:

    Formowanie oponek: rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy z niego pączki o średnicy 7 cm (można to zrobić za pomocą szklanki). Ze środka wykrajamy 3–4 cm krążek (na przykład kieliszkiem lub nakrętką).

  • Krok 3:

    Smażenie: podgrzewamy sporą ilość oleju do 180°C. Ostrożnie umieszczamy w nim pierwszą partię pączków. Smażymy je przez około 1–2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na ręczniku papierowym. Powtarzamy z pozostałymi oponkami i wykrojonymi środkami (powstaną z nich urocze minipączki bez drożdży).

  • Krok 4:

    Dekorowanie: mieszamy cukier puder z mlekiem, żeby uzyskać jednolity, lśniący lukier. Studzimy nasze pączki bez drożdży, po czym zanurzamy je w glazurze i odkładamy na kratkę cukierniczą. Czekamy, aż polewa zastygnie.

    Źródło: serwis partnerski apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/polevane-donuty-bez-kynuti

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne