Kopiec kreta

Ocena:

4.38 (172)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Kopiec kreta, czyli bananowe ciasto z czekoladą i dużą ilością śmietanowego kremu. Można go znaleźć w wersji z pudełka, z gotowymi składnikami, jednak ten domowy jest o niebo lepszy, a przy tym również zdrowszy. Sprawdzi się na różne okazje – urodziny, święta i na niedzielny podwieczorek. To bardzo efektowny deser, który wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić, bo naprawdę warto! Podajemy prosty i sprawdzony przepis na ciasto kopiec kreta.

Składniki:

  • mąka pszenna  240 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier drobny  160 g

  • olej  160 ml

  • woda  125 ml

  • soda oczyszczona  5 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • kakao  45 g

  • banany  3 szt.

  • śmietana kremówka  750 ml

  • sok z cytryny  30 ml

  • cukier puder  50 g

  • sok z cytryny  30 ml

Kopiec kreta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowanie kopca kreta. Śmietankę wsadzamy do lodówki, musi być dobrze schłodzona. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 160 stopni Celsjusza.

  • Krok 3:

    Suche składniki: do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i kakao.

  • Krok 4:

    Ciasto: ubijamy jajka z cukrem. W tym celu używamy miksera lub trzepaczki. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki, cały czas mieszając na małych obrotach, dolewamy olej.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Kopiec kreta pieczemy ok. 45 minut. Będzie gotowy, kiedy przejdzie test suchego patyczka - po wbiciu w ciasto powinien być czysty. Ciasto studzimy w formie.

  • Krok 6:

    Krem do kopca kreta: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 7:

    Banany: obieramy je, kroimy wzdłuż na pół i polewamy sokiem z cytryny.

  • Krok 8:

    Formowanie kopca: ciasto wyjmujemy z tortownicy, ścinamy wierzch i wydrążamy, tak by powstała miseczka z wyraźnym rantem. Oddzieloną część kruszymy. Banany układamy na dnie kopca, a na nich warstwę kremu śmietanowego, tworząc górkę. Wierzch ciasta posypujemy wcześniej przygotowanymi kakaowymi okruchami. Domowy kopiec kreta z bananami przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut.

Porady

  • Składniki na kopiec kreta powinny być w temperaturze pokojowej, dobrze jest wyjąć je godzinę przed przygotowaniem ciasta. Ale uwaga, nie dotyczy to kremówki, która najlepiej ubija się mocno schłodzona.
  • Jeśli chcemy, żeby krem śmietankowy dłużej zachował swoją formę i był bardziej zwarty, to można dodać do niego żelatynę. Wystarczy, że rozpuścimy 3 łyżki w gorącej wodzie. Będzie też bardziej gęsty, jeśli śmietanę połączymy z mascarpone.
  • Krem do ciasta można przygotować też z samej kremówki, ale wtedy konieczne będzie dodanie żelatyny lub innego zagęstnika, np. agar-agar.
  • Do ciasta kopiec kreta najlepiej wykorzystać dojrzałe banany. Dodadzą one naszemu wypiekowi wyjątkowego słodkiego smaku.
  • Spód na kopiec kreta można przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia wystarczy zrobić krem śmietankowy i skropić banany sokiem z cytryny.
  • Kopiec kreta może również doskonale sprawdzić się jako ciasto urodzinowe, gdyż swoim kształtem przypomina tort. Połączenie czekolady z bananami i kremową masą to prawdziwa rozkosz. Tego smaku się nie zapomina!
  • Żeby zredukować kalorie w cieście, możemy zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem, a krem zrobić bez cukru pudru.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Domowy kopiec kreta z bananami

Kopiec kreta to deser, który z łatwością przygotujemy samodzielnie. W sklepach możemy spotkać gotowe produkty. Robi się je bardzo szybko, dlatego to niezwykle kuszące rozwiązanie. Warto jednak upiec domowy kopiec kreta z bananami. Taka wersja z pewnością będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza. Mimo, że deser ten wygląda na dość skomplikowany, w rzeczywistości taki nie jest. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami.

Kopiec kreta w innych wersjach

To popularne ciasto w klasycznej wersji bazuje na ciemnym spodzie wypełnionym bananami i kremem śmietankowym. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować jego składniki i zrobić go w nowej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:

  • z truskawkami - to ciekawa alternatywa, w której owoce jagodowe zastępują banany. Warto pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać je z kremem, zamiast układać na dnie, inaczej ciasto może od nich nasiąknąć. Równie dobrze sprawdzą się też maliny i te już bez problemu możemy umieścić na spodzie,
  • babeczki kopiec kreta - robimy je z tego samego przepisu, tylko w pomniejszonej wersji. Będą idealne na przyjęcie urodzinowe dla dzieci,
  • z galaretką - robimy o dowolnym smaku, z gotowego proszku lub od zera z soku i żelatyny. Możemy tężejącą wylać na spód ciasta lub poczekać aż całkowicie zastygnie. Wtedy kroimy ją w kostkę i mieszamy z kremem,
  • z kremem straciatella - tu sprawa jest bardzo prosta, wystarczy posiekać czekoladę, najlepiej gorzką i wymieszać ją ze śmietankową masą,
  • kopiec kreta bez pieczenia - to szybsza wersja ciasta, kruszymy czekoladowe kruche ciastka, które łączymy z rozpuszczonym masłem, a następnie robimy z nich spód, część zostawiamy do posypania wierzchu.

Domowy kopiec kreta możemy upiec, bazując na składnikach wegańskich. W tym celu będziemy potrzebować następujących składników:

  • na ciasto: 15 dag roślinnej margaryny, 200 ml mleka roślinnego,
  • nadzienie: tu zamieniamy jedynie kremówkę na roślinną i dodajemy do niej stabilizator do śmietany lub agar-agar. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Okrągłą formę smarujemy olejem, oprószamy mąką.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne