Kopiec kreta z truskawkami

Doskonałe połączenie - czekoladowe ciasto, bita śmietana i świeże truskawki - oto przepis na ciasto kopiec kreta.

ciasto z owocamiciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 166 głosów)

Składniki:

  • 10 dag miękkiego masła
  • 12 dag cukru
  • sól
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki
  • 3 dag naturalnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • 40 dag truskawek
  • 330 ml kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • opakowanie śmietan-fiksu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm przykrywamy papierem do pieczenia.
  • Masło, cukier, szczyptę soli miksujemy na białą, puszystą masę. Dalej miksując, wbijamy po jednym jajku i wsypujemy po trochu mąki i kakao oraz proszek do pieczenia, a na koniec wlewamy mleko.
  • Gładkie, lekkie ciasto przelewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na około 30 min; sprawdzamy patyczkiem do dna – patyk po wyjęciu musi być suchy.
  • Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, łyżką delikatnie wyjmujemy środek, tworząc coś w rodzaju „salaterki” o dnie i bokach grubości ok. 2 cm. Wyjęte ciasto rozcieramy w dłoniach.
  • Oczyszczone truskawki drobno kroimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, mieszamy z truskawkami, masę nakładamy do wydrążonego ciasta.
  • Posypujemy roztartym ciastem, tworząc kształt kopczyka.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy