Domowy czarny chleb na piwie

Ocena:

4.55 (169)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Domowy czarny chleb na piwie - pięknie pachnie, łączy w sobie mąkę pszenną i żytnie otręby. Całości smaku nadaje miód, melasa oraz siemię lniane. Domowy chleb na piwie zaskoczy Cię smakiem!

Składniki:

  • mąka  380 g

  • drożdże  1 szt.

  • otręby żytnie  18 g

  • ciemne piwo  400 ml

  • melasa  30 ml

  • miód  30 ml

  • olej  45 ml

  • siemię lniane  50 g

Domowy czarny chleb na piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mieszamy mąkę, otręby, drożdże i sól, osobno mieszamy piwo, miód, melasę i olej i podgrzewamy – płyn powinien być wyczuwalnie ciepły, ale nie gorący, najlepiej po prostu sprawdzić to palcem.

  • Krok 2:

    Wlewamy go do miski z mąką, mieszamy, wyrabiamy przez 10 min. Przykrywamy, odstawiamy na 1,5 godz. w ciepłe miejsce.

  • Krok 3:

    Zagniatamy szybko ponownie, przekładamy do owalnej formy (natłuszczonej i oprószonej mąką), zostawiamy pod przykryciem na jeszcze 1 godz.

  • Krok 4:

    Smarujemy z wierzchu wodą, posypujemy siemieniem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na ok. 40 min.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

Melasa to gęsty, niemal czarny syrop powstający przy rafinacji cukru. Jest słodka, o przyjemnie karmelowym posmaku, używa się jej do barwienia ciast, chlebów i słodzenia. Można kupić melasę trzcinową, buraczaną lub karobową (z mączki chleba świętojańskiego), polecaną alergikom.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne