Good Food team

Cake pops - lizaki choinki

Ocena:

0 (0)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Cake pops lizaki zazwyczaj powstają z resztek ciasta po świętach. Ale my proponujemy wersję, którą robimy specjalnie, na Boże Narodzenie. To też świetny pomysł na spotkanie przedświąteczne w szkole, dzieciaki będą po nie sięgały w pierwszej kolejności. Nasze cake pops lizaki w kształcie choinek bazują na piankach marshmallow i ryżu preparowanym. Robi się je szybko i prosto, a efekt powala.

Składniki:

  • cukier puder  500 g

  • pianki marshmallow  200 g

  • syrop cukrowy  45 ml

  • ryż preparowany  100 g

  • rożki lodowe  6 szt.

  • zielony barwnik  3 ml

  • posypki do ciast  1 szt.

  • woda  90 ml

Cake pops - lizaki choinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa: pianki przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy syrop cukrowy, mieszamy, żeby nie przywarły. Gdy pianki są już rozpuszczone, dosypujemy ryż preparowany (lub oryginalne Rice Krispies, które są dodatkowo słodzone).

  • Krok 2:

    Formowanie: masę bezową szybko przekładamy do wafelków na lody, zanim zastygnie. Wkładamy patyczek w środek każdego lizaka choinki.

  • Krok 3:

    Chłodzenie: cake pops lizaki wkładamy do lodówki na godzinę, aż całkowicie stwardnieją.

  • Krok 4:

    Ozdabianie: mieszamy cukier puder z zielonym barwnikiem spożywczym i 90 ml wody - powinien powstać gęsty lukier (jeśli wychodzi zbyt rzadki można dosypać więcej cukru pudru). Zanurzamy rożki w lukrze i dekorujemy choinki posypką. Umieszczamy je w pozycji stojącej, żeby lukier dobrze zastygł.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/christmas-tree-crispy-pops

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne