Babeczki choinki

Babeczki choinki to duma świątecznego stołu i pomysł na słodki mikołajkowy prezent. Mają puszyste, waniliowe wnętrze i efektowną dekorację z kremu maślanego. Kolorową kompozycję dopełniają gwiazdki z masy plastycznej i cukrowa posypka, które imitują tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowego drzewka. Złapcie za jadalny złoty brokat, żeby wykończyć babeczki choinki w eleganckim stylu. 

dodany przez: Laura Dudley

babeczki

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
597 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Babeczki choinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Foremkę na muffiny na 12 sztuk wykładamy papilotkami.

  • 2.

    Ciasto: ucieramy 150 g masła z drobnym cukrem trzcinowym na jasną, kremowę masę. Dodajemy jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego (najlepiej w formie pasty). Jednocześnie dosypujemy łyżkę mąki, żeby zmniejszyć ryzyko rozwarstwienia się mieszanki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą za pomocą łopatki lub na niskich obrotach miksera.  

  • 3.

    Pieczenie: przekładamy masę do papilotek. Powinny być wypełnione przynajmniej do połowy. Umieszczamy foremkę na środkowej półce piekarnika. Pieczemy babeczki przez 12–15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce cukierniczej. 

  • 4.

    Masa cukrowa: rozwałkowujemy biały lub złoty fondant. Wycinamy z niego 12 gwiazdek lub kwiatów za pomocą wykrawaczy do ciastek. Pozostawiamy do wyschnięcia na pergaminie. Jeśli używamy białej masy plastycznej, pozostawiamy dekoracje do wyschnięcia na 5–10 minut, a następnie smarujemy jadalnym złotym brokatem.

  • 5.

    Krem maślany: na niskich obrotach miksujemy pozostałe masło, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ubijamy masę przez co najmniej 5 minut, aż będzie jasna i puszysta. Dodajemy zielony barwnik spożywczy, po trochu, aż do uzyskania pożądanego odcienia.

  • 6.

    Dekorowanie: przekładamy krem maślany do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę z gwiazdką. Wyciskamy go w stożek na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki z masy cukrowej. Dekorujemy babeczki choinki kuleczkami cukrowymi lub czekoladowymi groszkami, które będą imitować bombki. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/christmas-tree-cupcakes

Kalorie: 597

Węglowodany: 73

Tłuszcz: 32

Błonnik: 1

Białko: 3

Tłuszcz nasycony: 20

Cukier: 61

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy