Brownie trifle

Ocena:

4.53 (174)

  • 40 min.
  • dla 6 osób

Mocno czekoladowy deser z solidnie nasączonym brownie i chrupiącym groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 500 ml przygotowanego, schłodzonego budyniu waniliowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 40 dag gotowych czekoladowych ciasteczek brownie
  • 3 łyżki zaparzonej mocnej kawy
  • 100 ml likieru baileys + łyżka do namoczenia brownie
  • 12 dag groszku ptysiowego
  • 500 ml śmietany
  • 2 i 1/2 dag cukru pudru

Brownie trifle - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Budyń przekładamy do rondla, dodajemy pokruszoną czekoladę. Delikatnie podgrzewamy, mieszając, aż czekolada całkowicie wtopi się w budyń. Powierzchnię kremu przykrywamy folią spożywczą, aby zapobiec powstawaniu kożuchów, odstawiamy, aby ostygł. Małe kawałki brownie wkładamy do szklanej misy. Kawę mieszamy z łyżką likieru i skrapiamy brownie. Delikatnie rozkruszamy (lub nie) groszek ptysiowy
  • ok. 3/4 groszku wysypujemy na brownie.
  • Na wierzch łyżką wykładamy ostudzony budyń czekoladowy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem śmietanę i resztę baileysa ubijmy w misce, dodając cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na deser i dekorujemy resztą pokruszonych groszków ptysiowych.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Trifl e: to popularny angielski deser, przyrządzony w dużej szklanej misie z ułożonych warstwami kawałków ciasta, obficie skropionego alkoholem (winem, likierem lub nalewką), często z dodatkiem owoców, galaretki, sosu custard (waniliowego na bazie podgrzewanych żółtek) i dużą ilością bitej śmietany.
Zobacz też: Przewyborne paprykowe wegańskie brownie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne