Bezglutenowy tort czekoladowy z bitą śmietaną

Ocena:

4.54 (195)

Bezglutenowy tort czekoladowy to doskonały przepis dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, ale także tych, którzy wykluczają pszenicę lub zboża ze swojego menu.

Składniki:

  • Na tortownicę o średnicy ok. 20 cm
    6 jajek „zerówek”
    180 cukru
    180 g gorzkiej czekolady
    50 g zmielonych migdałów
    200 g konfitury wiśniowej
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru-pudru

    Polewa
    70 ml śmietany kremówki
    70 g gorzkiej czekolady

Bezglutenowy tort czekoladowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność. Restrykcyjny jadłospis nie oznacza jednak

  • że zabraknie w nim słodkości. Tort
  • inspirowany tradycyjną wersją
  • jest jeszcze bardziej czekoladowy I delikatny! Ciasto bez pszenicy I krem z bitej śmietany to połączenie idealne. Przepis w sam raz na urodzinową imprezę lub deser do kawy.

    Jeśli ciasto jest przeznaczone dla osób z celiakią

  • warto zwrócić uwagę
  • czy produkty nie zawierają śladowych ilości glutenu. Najlepiej kupować te z atestem “gluten free”.

    Wykonanie

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek I ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Wciąż ubijając

  • stopniowo dodajemy roztopionej czekolady. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka
  • a następnie stopniowo dodajemy je do masy. Mieszając łyżką dodajemy mielone migdały i ponownie mieszamy. Przekładamy ciasto do dwóch forem wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 20 minut
  • do suchego patyczka. Ubijamy śmietanę na puszysty krem
  • pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Ostygnięte ciasto smarujemy konfiturą wiśniową
  • a następnie nakładamy bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ma polewę w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
  • dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy
  • aż czekolada całkiem się rozpuści. Gorącą polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Zobacz też: Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne