Tort czekoladowy z pomarańczami

Ten tort robi wrażenie! Czekoladowo-pomarańczowy smak przekona nawet tych, którzy nie są wielkimi fanami tego typu deserów.

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 22 i 1/2 dag miękkiego masła + do formy
  • 22 i 1/2 dag jasnobrązowego miałkiego cukru
  • 4 duże jajka
  • 17 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag gorzkiego kakao w proszku
  • 2 łyżki mleka
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • 2 i 1/2 dag cukru pudru
  • Na kandyzowaną skórkę z pomarańczy:
  • 2 pomarańcze
  • 10 dag cukru pudru
  • Na krem:
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy, drobno starta
  • Na polewę czekoladową:
  • 50 ml śmietanki kremówki + łyżka
  • 10 dag gorzkiej czekolady 70%, połamanej na małe kawałki
  • 2 i 1/2 łyżki marmolady z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dwie foremki o śr. 20 cm smarujemy masłem, dna wykładamy pergaminem. Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka, stale ubijając. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dolewamy mleka.
  2. Masę rozdzielamy do obu foremek i pieczemy przez 20–25 min lub do momentu, gdy wbity szpikulec wyjdzie czysty. Blaty ciasta wyjmujemy na kratkę i zdejmujemy pergamin. Sok z pomarańczy z cukrem delikatnie podgrzewamy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Podczas gdy ciasto i syrop są jeszcze ciepłe, nakłuwamy je w wielu miejscach i nasączamy syropem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Na kandyzowaną skórkę: z wyszorowanych pomarańczy obieramy skórkę i tniemy ją na szerokie paski. Odcinamy albedo i wyrzucamy, a następnie skórkę tniemy na paski wielkości zapałek. Wkładamy je do wrzątku i zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 1 min, następnie osączamy i osuszamy. Odkładamy. Do soku z pomarańczy dolewamy tyle wody, aby uzyskać 225 ml płynu, dodajemy cukier, delikatnie podgrzewamy, aż się roztopi.
  4. Wkładamy paseczki skórki i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu, do momentu, aż płyn prawie odparuje i zamieni się w syrop. Skórki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i rozkładamy je na pergaminie, aby wyschły.
  5. Na krem: masło ucieramy z cukrem, używając miksera. Dodajemy skórkę z pomarańczy i ucieramy ponownie, aż krem będzie gładki. Schładzamy w lodówce, aż będzie twardy, ale dobry do rozsmarowania.
  6. Na polewę czekoladową: śmietanę podgrzewamy i zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy czekoladę i pozwalamy jej się rozpuścić, mieszając. Marmoladę rozgrzewamy na małej patelni z dodatkiem łyżki śmietany i powoli podgrzewamy, aby się rozpuściła. Dodajemy do czekolady i śmietany, mieszamy, aż wszystko się połączy.
  7. Pozostawiamy, aby lekko wystygła, ale nie na tyle, aby stała się twarda, i wylewamy polewę na jeden z blatów ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia (pozwólmy jej spłynąć po bokach). Na drugim blacie rozsmarowujemy krem i przykrywamy ją blatem z polewą. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
impreza czekolada deser ciasto Tort pomarańcze tort czekoladowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy