Ten tort robi wrażenie! Czekoladowo-pomarańczowy smak przekona nawet tych, którzy nie są wielkimi fanami tego typu deserów.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.47 z 147 głosów)
Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dwie foremki o śr. 20 cm smarujemy masłem, dna wykładamy pergaminem. Masło (330 g) ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka, stale ubijając. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, dolewamy mleka.
Masę rozdzielamy do obu foremek i pieczemy przez 20–25 min lub do momentu, gdy wbity szpikulec wyjdzie czysty. Blaty ciasta wyjmujemy na kratkę i zdejmujemy pergamin. Sok z pomarańczy z cukrem pudrem (30 g) delikatnie podgrzewamy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Podczas gdy ciasto i syrop są jeszcze ciepłe, nakłuwamy je w wielu miejscach i nasączamy syropem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Na kandyzowaną skórkę: z wyszorowanych 2 pomarańczy obieramy skórkę i tniemy ją na szerokie paski. Odcinamy albedo i wyrzucamy, a następnie skórkę tniemy na paski wielkości zapałek. Wkładamy je do wrzątku i zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 1 min, następnie osączamy i osuszamy. Odkładamy. Do soku z pomarańczy dolewamy tyle wody, aby uzyskać 225 ml płynu, dodajemy cukier, delikatnie podgrzewamy, aż się roztopi.
Wkładamy paseczki skórki i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu, do momentu, aż płyn prawie odparuje i zamieni się w syrop. Skórki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i rozkładamy je na pergaminie, aby wyschły.
Na krem: masło ucieramy z cukrem, używając miksera. Dodajemy skórkę z pomarańczy i ucieramy ponownie, aż krem będzie gładki. Schładzamy w lodówce, aż będzie twardy, ale dobry do rozsmarowania.
Na polewę czekoladową: śmietanę podgrzewamy i zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy czekoladę i pozwalamy jej się rozpuścić, mieszając. Marmoladę rozgrzewamy na małej patelni z dodatkiem łyżki śmietany i powoli podgrzewamy, aby się rozpuściła. Dodajemy do czekolady i śmietany, mieszamy, aż wszystko się połączy.
Pozostawiamy, aby lekko wystygła, ale nie na tyle, aby stała się twarda, i wylewamy polewę na jeden z blatów ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia (pozwólmy jej spłynąć po bokach). Na drugim blacie rozsmarowujemy krem i przykrywamy ją blatem z polewą. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
torty - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: blok czekoladowy z żurawiną
Komentarze