Przepisy z algami

1 kolekcji przepisów

34 przepisów

Algi to rodzaj organizmów plechowych rosnących w wodach morskich. Główne zastosowanie alg w kuchni to otrzymywanie agaru – substancji żelującej wytwarzanej z czerwonych glonów. Stosuje się je jako roślinne zastąpienie żelatyny. Jadalne algi ważnym źródłem witamin. W szczególności z grupy B, A, C i niacyny oraz potasu, jodu, wapnia i żelaza. Z dodatku alg najczęściej korzystają kuchnie z obszaru Azji. Zobaczcie przepisy z wykorzystaniem alg.

Przepisy w kolekcji Przepisy z algami

Czas przygotowania: 60 min.
Sushi
smaczna i świeża przystawka

rzerznik

Sushi

Algi są świetnym dodatkiem do zup w azjatyckim stylu. Ramen z dodatkiem alg smakuje prawdziwą Japonią. Algi to także podstawa nori, które są płatami alg przeznaczonych do zawijania sushi. Sproszkowane algi są zdrowym dodatkiem do koktajli i wzmacniających smoothies.
Algi – zastosowanie
Poza zastosowaniem kulinarnym algi znajdują swoje miejsce w kosmetyce. Algi są dodawane do maseczek do twarzy, kremów nawilżających oraz koncentratów wygładzających skórę. Znanymi algami mającymi zastosowanie kulinarne i kosmetyczne są spirulina i chlorella. Spirulina to bogate w białko sinice. Zawartość protein sięga nawet do 70%. Poza tym obfituje w witaminy takie jak: A, D, E, K, C i z grupy B. Wiele osób jest zniechęconych charakterystycznym ostrym zapachem wydzielanym przez spirulinę. Chlorella to zielenice, które najczęściej spotykane są w wodach słodkich i słonych. Chlorella zawiera bogactwo witamin i minerałów, ale najbardziej ceniona jest przez właściwości oczyszczające.

Artykuły powiązane

Sushi
07.03.2019

Rodzaje sushi - znasz je wszystkie?

Sushi to prawdziwy przysmak. Kolorowe rolki z ryżem, nori i surową rybą występują jednak w wielu postaciach. Warto wiedzieć, jakie są rodzaje sushi - dzięki naszemu krótkiemu wideo w restauracji nie popełnicie gafy!

Sushi maki
08.02.2019

Ryż do sushi to nie wszystko. Przepis na sushi w domu

Japońska kuchnia, a szczególnie sushi, to kolejny etap otwierania się Polaków na kuchnie i smaki z całego świata. Sushi chętnie zamawiamy w restauracjach, ale coraz częściej eksperymentujemy z tym daniem w domu. Najważniejszy w przepisie jest ryż do sushi - jak go prawidłowo przygotować i o jakich dodatkach nie można zapomnieć? Oto krótki poradnik, jak zrobić sushi w domu.

Vegan Ramen Shop
09.01.2019

Vegan Ramen Shop – zupy rozmaitości nie tylko dla wegan

Esencja bulionu, doskonała konsystencja makaronu i boski smak warzyw oraz grzybów. Vegan Ramen Shop w Warszawie już od wejścia zapowiada, że choć szybka to uczta będzie wyśmienita. W menu propozycje dla miłośników pikantnych doznań, jak i fanów delikatniejszych smaków. Brzmi banalnie? Nie, jeśli już choć raz jedliście w Vegan Ramen Shop. Oto nasza relacja z cyklu „Smaczne miejsca”.

maki_sushi
26.12.2018

Sushi dla początkujących. Jak zamawiać i jeść?

Ta słynna japońska potrawa to prawdziwe dzieło sztuki, ale to nie znaczy, że danie musi być skomplikowane i wymyślne. Prostota, wysokiej jakości produkty i precyzyjne przygotowanie stanowią klucz do sukcesu!