Wegański ramen z wędzonym tofu

Ramen z wędzonym tofu to pyszna i zdrowa zupa popularna w Azji. Świetnie się sprawdzi jako pożywny wegetariański obiad.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.51 z 167 głosów)

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywno-grzybowego
    1 arkusz nori
    2 ząbki czosnku
    opakowanie makaronu ramen
    2 łyżki sosu sojowego
    200 g naturalnego lub wędzonego tofu
    ½ pęczka rzodkiewki
    ½ pęczka szczypiorku
    sól

  • pieprz

Rodzaj diety:

Wegański ramen z wędzonym tofu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ramen to azjatycka zupa z makaronem na bazie esencjonalnego bulionu. Z warzywami

  • tofu i aromatycznymi przyprawami
  • świetnie sprawdzi się jako orientalny
  • wegetariański obiad.

    Właściwości wodorostów

    Jednym ze składników ramenu są wodorosty. Możemy dodać je w dowolnej formie

  • najczęściej jednak wykorzystuje się nori w formie sprasowanej na „papier”. Są szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej
  • wykorzystuje się je m.in. do przygotowywania sushi. Glony są szczególnie za to
  • że składniki odżywcze w nich zawarte są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawierają one o wiele więcej dobroczynnych pierwiastków niż rośliny lądowe
  • w tym witamin
  • żelaza
  • jodu i wapnia. Wodorosty zmniejszają ilość złego cholesterolu we krwi
  • alkalizują krew i działają bardzo dobrze na układ krwionośny. Glony to rośliny
  • które doskonale oczyszczają organizm i regulują jego gospodarkę wodną
  • dlatego zalecane są osobom dbającym o linię i na dietach oczyszczających. Wodorosty możemy dostać w formie sproszkowanej
  • w tabletkach
  • sprasowane
  • marynowane
  • świeże i mrożone

    Wykonanie

    Do bulionu dodajemy nori

  • pokrojony w plasterki czosnek oraz sos sojowy i gotujemy przez 15 minut. Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. W miseczce układamy makaron
  • rzodkiewkę
  • szczypiorek oraz tofu. Zalewamy bulionem.

     

Porady

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy