REKLAMA

Wielkanocny żurek z pulpecikami

Wielkanocny żurek z pulpecikami - zamiast kiełbasy polecam pulpeciki.

dodany przez: eluchap eluchap

Zupy żurek dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 177 głosów)


Składniki:

  • Żurek:
  • marchewka
  • seler lub pietruszka
  • cebula
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna jałowca
  • 140 ml śmietany kremówki
  • majeranek
  • sól,pieprz,vegeta do smaku
  • Pulpety:
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól,pieprz
  • cebula
  • olej
  • 120 g boczku

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
  • zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
  • pulpeciki.
  • 2. Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na
  • tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z
  • liściem laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
  • solą,pieprzem,vegetą. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut.
  • 3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko
  • 4. Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz
  • roztarty majeranek. Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
  • 5. Żurek zabielić śmietaną,zagotować. Dodać boczek.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy