Krem chrzanowy

Krem chrzanowy to przełamanie wielkanocnego smaku. Jeśli lubicie chrzan to koniecznie wypróbujcie krem chrzanowy podczas świątecznego śniadania.

Zupy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • korzeń pietruszki lub pasternaku
  • 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
  • masło
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, cukier
  • 1/2 l zakwasu na biały barszcz
  • płynna kremówka
  • sok z cytryny
  • tarty chrzan
  • 6 jajek na twardo
  • grzanki lub groszek ptysiowy
  • majeranek do posypania

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki, pietruszkę (lub pasternak) oraz selera obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy pokrojone warzywa, dusimy ok. 5 min. Zalewamy bulionem, dodajemy po szczypcie soli i cukru, gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Miksujemy blenderem na gładki krem. Zakwas na barszcz mieszamy ze szklanką zimnej wody i śmietaną, mieszając wlewamy do kremu (jeśli jest za gęsty, dolewamy wody), zagotowujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i chrzanem oraz ew. solą i pieprzem. Jajka ścieramy na grubych oczkach. Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy jajkiem, groszkiem i majerankiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy