Zupa z soczewicy

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)

Składniki:

  • ok 3l wody
  • 2 skrzydełka z kury
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • Mały kawałek selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 garści soczewicy (ja użyłam czerwonej)
  • Natka pietruszki
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Przecier pomidorowy
  • Odrobina śmietany do zabielenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Wodę solimy, skrzydełka gotujemy razem z warzywami pokrojonymi według upodobań.
  • 2. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy soczewicę i gotujemy.
  • 3. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i możemy lekko zabielić śmietaną.
  • 4. Przyprawiamy majerankiem i pieprzem.
  • 5. Gotową zupę wlewamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy