Tradycyjna zupa turecka, bardzo smaczna i pozywna, podawana z cytryna i chlebem.
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
3 ziela angielskie
cytryna
kostka rosolowa
czaber 1 lyzeczka
majeranek 1 lyzeczka
szczypta papryki chili
szczypta miety
lyzeczka koncentratu pomidorowego
Mercimek corbasi - zupa z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule pokrojona w kostke smazymy do lekko zlotego koloru. Dodajemy lyzeczke koncentratu pomidorowego i gotujemy okolo minuty. Dokladnie wyplukana soczewice dodajemy do garnka z cebula, zalewamy woda(najlepiej goraca), dodajemy pokrojona w kostke marchewke. Przyprawiamy kosta rosolowa lub warzywna oraz wszystkimi przyprawami. Gotujemy na srednim ogniu przez ok 25 minut. Na koncu miksujemy blenderem i dodajemy szczypte przyprawy czaber. Podana zupe do smaku skrapia sie cytryna wedle uznania, ja osobicie dodaje pol cytryny od razu do garnka. SMACZNEGO
W tej tureckiej zupie przyprawa czaber jest niezastapiona, nadaje wlasciwy smak. Suszony jest najlepszy.