Mercimek corbasi - zupa z soczewicy

Ocena:

4.52 (191)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Tradycyjna zupa turecka, bardzo smaczna i pozywna, podawana z cytryna i chlebem.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziela angielskie
  • cytryna
  • kostka rosolowa
  • czaber 1 lyzeczka
  • majeranek 1 lyzeczka
  • szczypta papryki chili
  • szczypta miety
  • lyzeczka koncentratu pomidorowego

Mercimek corbasi - zupa z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule pokrojona w kostke smazymy do lekko zlotego koloru. Dodajemy lyzeczke koncentratu pomidorowego i gotujemy okolo minuty. Dokladnie wyplukana soczewice dodajemy do garnka z cebula, zalewamy woda(najlepiej goraca), dodajemy pokrojona w kostke marchewke. Przyprawiamy kosta rosolowa lub warzywna oraz wszystkimi przyprawami. Gotujemy na srednim ogniu przez ok 25 minut. Na koncu miksujemy blenderem i dodajemy szczypte przyprawy czaber. Podana zupe do smaku skrapia sie cytryna wedle uznania, ja osobicie dodaje pol cytryny od razu do garnka. SMACZNEGO
  • W tej tureckiej zupie przyprawa czaber jest niezastapiona, nadaje wlasciwy smak. Suszony jest najlepszy.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne