Zupa z żółtej brukwi :

Czytałam o kaszubskiej zupie z brukwi na gęsinie , z braku gęsi - zrobiłam zupę na wieprzowinie

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 151 głosów)

Składniki:

  • 30-40 dag wieprzowiny z kostką ( ja użyłam kawałka schabu )
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1/3 pora
  • 30 dag brukwi żółtej
  • sól
  • majeranek
  • maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso , marchew, seler, pietruszkę , por zalać 3 szklankami wody , osolić i gotować .Po 30 minutach do wywaru włożyć pokrojoną w słupki brukiew i ziemniaki pokrojone w kostkę .Po następnych 30 minutach łyżką cedzakową wyłowić z zupy część ( 1/3 ) ziemniaków , brukiew , mięso i warzywa - odłożyć .Zupę zmiksować. Wrzucić do niej brukiew i ziemniaki wyłowione uprzednio z zupy, obrane od kości i rozdrobnione mięso , marchew pokrojoną w plasterki .Doprawić maggi, majerankiem , pieprzem .Wlać słodką śmietankę .Podawać posypaną pokrojonym koperkiem .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy