Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na zupę grzybową:
Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i masło, wkładamy pocięty w kostkę boczek, smażymy 5 min. Dodajemy posiekane cebulki i rozmaryn, smażymy 3 min, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pocięte w kostkę ziemniaki i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż wywar będzie gęsty jak syrop.
Osobno, partiami, na oleju, smażymy grzyby, dodajemy je do garnka z wywarem, zalewamy bulionem, doprawiamy chili i solą. Gotujemy 10 min, wyjmujemy kilka małych grzybów, a pozostałą gorącą zupę miksujemy, ale nie na gładko, tylko żeby się trochę zagęściła.
Przed podaniem skrapiamy oliwą, dekorujemy odłożonymi grzybkami, natką i parmezanem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!