Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

Kolejna wersja tradycyjnych gołąbków

dodany przez: ewa zychewicz ewa_zychewicz

dania mięsne gołąbki sosy przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 215 głosów)

Składniki:

  • * 1 główka młodej kapusty
  • * 500 g ryżu
  • * 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • * 400 g pieczarek
  • * 1 cebula
  • * sól, pieprz do smaku
  • * 1 mały koncentrat pomidorowy
  • * 1 kostka rosołowa
  • * 100 ml słodkiej śmietany
  • * 2 łyżki mąki
  • * 1 łyżka oliwy
  • * woda

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • duszenie

Posiłek:

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba. Do wlać wodę i zagotować, posolić. Włożyć kapustę i parzyć 10 minut. Wyjąć kapustę, oddzielić liście. Ryż w 1 litrze wody i lekko posolić. Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do . Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i w wyłożonym liśćmi kapusty garnku. Na wierzch wrzucić kostkę rosołową. Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut. Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i powstały sos, zagotować. Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy