Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba. Do wlać wodę i zagotować, posolić. Włożyć kapustę i parzyć 10 minut. Wyjąć kapustę, oddzielić liście. Ryż w 1 litrze wody i lekko posolić. Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do . Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i w wyłożonym liśćmi kapusty garnku. Na wierzch wrzucić kostkę rosołową. Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut. Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i powstały sos, zagotować. Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.
Komentarze