Zupa marchwianka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gotujemy wywar z kurczaka z dodatkiem soli. W między czasie obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę wrzucamy do gotującego się wywaru. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę, a marchewkę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę na złoty kolor, później dodajemy potarkowaną marchewkę i jeszcze podsmażamy (cały czas mieszając) jakieś 2 minuty. Gdy ziemniaki już będą miękkie dodajemy cebulkę i marchewkę po czym chwilę gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy z oleju i mąki zasmażkę o złotym kolorze i powoli dodajemy do zupy cały czas mieszając, aby uzyskać delikatnie zagęszczoną konsystencję. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i magi. Podając posypujemy koperkiem i gotowe! Można też przygotować zupę bez zasmażki. Dzięki temu zupa jest lżej strawna i spokojnie możemy podawać ją dzieciom.
Komentarze