Zupa z pieczonej marchewki

Pyszna zupa marchewkowa w pół godziny? To możliwe, jeśli zrobicie nasz przepis! Zupa z pieczonej marchewki to propozycja na sezonowy obiad w pięknym kolorze. Sycąca, prosta, z chrypiącym dodatkiem.

Dodany przez:

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg marchewki, obranej, pokrojonej w grube plastry
  • mała słodka cebula, przecięta na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 800 ml gorącego bulionu
  • puszka mleka kokosowego
  • do smaku: sól, pieprz, mielony imbir
  • do posypania: orzeszki ziemne, kolendra, dymka, pieprz cayenne

Przygotowanie

  1. Marchewkę, cebulę i czosnek mieszamy z olejem, oprószamy solą i pieprzem, kładziemy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C.
  2. Upieczone warzywa zalewamy gorącym bulionem, miksujemy blenderem na gładki, gęsty krem. Dolewamy mleko kokosowe, ponownie miksujemy.
  3. Przyprawiamy do smaku, przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzeszkami, posiekaną kolendrą, pokrojoną w talarki dymką i pieprzem cayenne.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Komentarz redakcji

Jako posypkę do dań najlepiej wykorzystywać orzeszki niesolone. Lekko uprażone są świetnym dodatkiem do orientalnych surówek z lekko podkwaszonej octem białej kapusty i marchewki oraz „wykończeniem„ potraw z woka, z ryżem albo makaronem z warzywami.
zupa marchewkowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy