Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem

Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem to łatwa zupa o aksamitnej konsystencji. Wierzch warto posypać kostkami uprażonego wędzonego boczku. Spróbuj kremu z kukurydzy z fetą i papryką.

krem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)

Składniki:

  • 7 kolb kukurydzy
  • 3 czubate łyżki masła
  • biała część niedużego pora
  • cienko pokrojona
  • nieduża marchewka
  • starta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 l warzywnego bulionu
  • sok z 2 limonek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 opieczone papryki
  • bez skórki i pestek
  • ostra czerwona papryczka z zalewy
  • tzw. adobo
  • 2 łyżki oliwy
  • pokruszony ser typu feta
  • bryndza

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ostrym nożem ściągamy z kukurydzy wszystkie ziarenka. Rozpuszczamy w garnku masło
  • wrzucamy pora i marchewkę
  • smażymy przez 3 min. Dodajemy 2 ząbki czosnku
  • smażymy jeszcze 5 min. Wlewamy bulion
  • wrzucamy ziarna kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na dużym ogniu
  • następnie przez 3 min grzejemy
  • potem zostawiamy na 5 min bez ognia
  • a na koniec miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.
  • Doprawiamy do smaku sokiem z limonki
  • solą
  • pieprzem i cukrem. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z gotowym kremem. W wąskim naczyniu miksujemy razem opieczone papryki z tą z zalewy
  • ostatnim ząbkiem czosnku i oliwą. Nalewamy na talerz krem kukurydziany
  • malujemy po nim strużką ostrej pasty paprykowej i posypujemy warstwą sera.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: cobbler jabłkowo-śliwkowy

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy