Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem to łatwa zupa o aksamitnej konsystencji. Wierzch warto posypać kostkami uprażonego wędzonego boczku. Spróbuj kremu z kukurydzy z fetą i papryką.
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter Rogalska
(średnia 4.49 z 189 głosów)
Kukurydza: ostrym nożem ściągamy wszystkie ziarenka.
Smażenie: rozpuszczamy w garnku masło, wrzucamy por i marchewkę. Smażymy przez 3 min. Dodajemy 2 ząbki czosnku i podsmażamy jeszcze 5 min.
Gotowanie: wlewamy bulion, wrzucamy ziarna kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na dużym ogniu. Następnie przez 3 min grzejemy, potem zostawiamy na 5 min bez ognia.
Blendowanie: na koniec miksujemy całość i przecieramy przez sitko. W osobnym wąskim naczyniu razem opieczone papryki z ostrą czerwoną papryczką z zalewy (adobo), a tkaże z ostatnim ząbkiem czosnku i oliwą.
Doprawianie: wlewamy sok z limonek. Dosypujemy sól, pieprz i cukier.
Kremówka: zimną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z gotowym kremem warzywnym.
Podanie: nalewamy na talerz krem z kukurydzy, malujemy po nim strużką ostrej pasty paprykowej i posypujemy warstwą sera.
zupa krem - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz: cobbler jabłkowo-śliwkowy
Komentarze