Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem

Krem z kukurydzy z serem feta i paprykowym sosem to łatwa zupa o aksamitnej konsystencji. Wierzch warto posypać kostkami uprażonego wędzonego boczku. Spróbuj kremu z kukurydzy z fetą i papryką.

Dodany przez:

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 7 kolb kukurydzy
  • 3 czubate łyżki masła
  • biała część niedużego pora, cienko pokrojona
  • nieduża marchewka, starta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 l warzywnego bulionu
  • sok z 2 limonek
  • sól, pieprz, cukier
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 opieczone papryki, bez skórki i pestek
  • ostra czerwona papryczka z zalewy, tzw. adobo
  • 2 łyżki oliwy
  • pokruszony ser typu feta, bryndza

Przygotowanie

  1. Ostrym nożem ściągamy z kukurydzy wszystkie ziarenka. Rozpuszczamy w garnku masło, wrzucamy pora i marchewkę, smażymy przez 3 min. Dodajemy 2 ząbki czosnku, smażymy jeszcze 5 min. Wlewamy bulion, wrzucamy ziarna kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy na dużym ogniu, następnie przez 3 min grzejemy, potem zostawiamy na 5 min bez ognia, a na koniec miksujemy blenderem i przecieramy przez sitko.
  2. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z gotowym kremem. W wąskim naczyniu miksujemy razem opieczone papryki z tą z zalewy, ostatnim ząbkiem czosnku i oliwą. Nalewamy na talerz krem kukurydziany, malujemy po nim strużką ostrej pasty paprykowej i posypujemy warstwą sera.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: cobbler jabłkowo-śliwkowy

 

 

 

 

kukurydza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze