Zupa kminkowa - przepis prosty

Wyrazista, kremowa i prosta zupa kminkowa. Najlepiej smakuje z natką pietruszki i chrupiącymi grzankami. Zupa kminkowa wzbogacona jest o czosnek - te dwie przyprawy świetnie do siebie pasują! Kminek jest dość kontrowersyjną przyprawą - można go albo kochać, albo nienawidzić. Jeśli jednak się z nim zaprzyjaźnicie, nie pożałujecie. Wzbogaci smak każdej potrawy, a przy tym będzie dobry dla naszego zdrowia. Zupa kminkowa jest pyszna!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 173 głosów)

Zupa kminkowa - przepis prosty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zupa kminkowa 1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kminek i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, oprószamy mąką, po czym zasmażamy na złoty kolor. Dodajemy do kminkowego bulionu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
  • zupa kminkowa 1 2. Pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu, przecedzamy. Kilka łyżek zupy mieszamy ze śmietaną i wlewamy do pozostałej zupy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
  • zupa kminkowa 2 3. Przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Oprószamy posiekaną natką. Możemy podać z grzankami usmażonymi na patelni posmarowanej rozciętym ząbkiem czosnku. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2018

Porady

Zupa kminkowa wspaniale smakuje sama, ale możemy podać ją na różne sposoby. Zupa kminkowa z grzankami, zupa kminkowa z makaronem czy zupa kminkowa z ziemniakami to za każdym razem dobre rozwiązanie. Zupa kminkowa krem jest również ciekawą i smaczną propozycją. Do jej zagęszczenia możemy użyć na przykład ugotowanych ziemniaków. 

Zupa kminkowa - zdrowy kminek

Kminek to nie tylko smaczna przyprawa - ma także cenne właściwości dla naszego zdrowia. Przede wszystkim zupa kminkowa dobrze będzie działać na trawienie. Kminek wzmaga apetyt, pomaga na wzdęcia i bóle brzucha.Kminek wspaniale działa też na zatoki. Można przyrządzać z niego napary, dodawać do potraw w formie surowej - świetnie komponuje się zwłaszcza z daniami na bazie kapusty kiszonej - lub prażyć krótko na patelni, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Zupa kminkowa także z takim podprażonym kminkiem będzie smakowała lepiej.

Zobacz też: zupa z kurczakiem

Notka redakcyjna

Kminek to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Został znaleziony podczas wykopalisk z młodszej epoki kamiennej. Znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie jako środek ułatwiający trawienie potraw z nasion roślin strączkowych. Według traktatu „O sztuce kulinarnej" Rzymianie stosowali go nie tylko jako przyprawę do bobu i grochu, ale także do sosów i mięs. Stosowano go również szeroko w kuchni średniowiecznej Europy. Dziś wywołuje wiele kontrowersji, niektórzy go uwielbiają, inni szczerze nie znoszą. Przygotowując danie z kminkiem zawsze upewnijcie się, że wasi goście go lubią! Zupa kminkowa zazwyczaj będzie przystawką, rzadziej daniem głównym.

Zupa kminkowa - jakie dodatki?

Zupa kminkowa najlepiej smakuje w wersji wegetariańskiej, na bulionie warzywnym. Możemy jednak przygotować ją także w wersji mięsnej. Użyjmy mięsnego bulionu, a do gotowej zupy usmażmy kilka kiełbasek, które dodamy do potrawy. Warto również urozmaicać podawane do zupy grzanki - ułóżmy na nich trochę ugotowanej kiszonej kapusty lub przygotujmy kapuśniaczki - małe krokieciki z farszem grzybowo-kapuścianym. Dodatki do zupy podajemy na osobnym talerzu. Możemy przygotować ich kilka, tak żeby goście sami decydowali, na co akurat mają ochotę. Zupa kminkowa dobrze komponuje się z natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem - wystarczy posypać odrobiną zieleniny gotową potrawę.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy