Wyrazista, kremowa i prosta zupa kminkowa. Najlepiej smakuje z natką pietruszki i chrupiącymi grzankami. Zupa kminkowa wzbogacona jest o czosnek - te dwie przyprawy świetnie do siebie pasują! Kminek jest dość kontrowersyjną przyprawą - można go albo kochać, albo nienawidzić. Jeśli jednak się z nim zaprzyjaźnicie, nie pożałujecie. Wzbogaci smak każdej potrawy, a przy tym będzie dobry dla naszego zdrowia. Zupa kminkowa jest pyszna!
Fot: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.54 z 173 głosów)
Porady
Zupa kminkowa wspaniale smakuje sama, ale możemy podać ją na różne sposoby. Zupa kminkowa z grzankami, zupa kminkowa z makaronem czy zupa kminkowa z ziemniakami to za każdym razem dobre rozwiązanie. Zupa kminkowa krem jest również ciekawą i smaczną propozycją. Do jej zagęszczenia możemy użyć na przykład ugotowanych ziemniaków.
Zupa kminkowa - zdrowy kminek
Kminek to nie tylko smaczna przyprawa - ma także cenne właściwości dla naszego zdrowia. Przede wszystkim zupa kminkowa dobrze będzie działać na trawienie. Kminek wzmaga apetyt, pomaga na wzdęcia i bóle brzucha.Kminek wspaniale działa też na zatoki. Można przyrządzać z niego napary, dodawać do potraw w formie surowej - świetnie komponuje się zwłaszcza z daniami na bazie kapusty kiszonej - lub prażyć krótko na patelni, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Zupa kminkowa także z takim podprażonym kminkiem będzie smakowała lepiej.
Zobacz też: zupa z kurczakiem
Kminek to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Został znaleziony podczas wykopalisk z młodszej epoki kamiennej. Znany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie jako środek ułatwiający trawienie potraw z nasion roślin strączkowych. Według traktatu „O sztuce kulinarnej" Rzymianie stosowali go nie tylko jako przyprawę do bobu i grochu, ale także do sosów i mięs. Stosowano go również szeroko w kuchni średniowiecznej Europy. Dziś wywołuje wiele kontrowersji, niektórzy go uwielbiają, inni szczerze nie znoszą. Przygotowując danie z kminkiem zawsze upewnijcie się, że wasi goście go lubią! Zupa kminkowa zazwyczaj będzie przystawką, rzadziej daniem głównym.
Zupa kminkowa najlepiej smakuje w wersji wegetariańskiej, na bulionie warzywnym. Możemy jednak przygotować ją także w wersji mięsnej. Użyjmy mięsnego bulionu, a do gotowej zupy usmażmy kilka kiełbasek, które dodamy do potrawy. Warto również urozmaicać podawane do zupy grzanki - ułóżmy na nich trochę ugotowanej kiszonej kapusty lub przygotujmy kapuśniaczki - małe krokieciki z farszem grzybowo-kapuścianym. Dodatki do zupy podajemy na osobnym talerzu. Możemy przygotować ich kilka, tak żeby goście sami decydowali, na co akurat mają ochotę. Zupa kminkowa dobrze komponuje się z natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem - wystarczy posypać odrobiną zieleniny gotową potrawę.
Komentarze