Zupa bouillabaisse

Francuska zupa rybna.

dodany przez: Kulinarna Ania

zupy zupa rybna dania mięsne

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
430 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 157 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg sprawionych ryb morskich
  • 1/2 kg krewetek
  • krabów i mątw
  • 1/2 l białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 2 pory (białe części)
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • fenkuł
  • kawałek skórki z pomarańczy
  • 2 listki laurowe
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 5 pomidorów
  • kilka nitek szafranu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • gałązka świeżego tymianku
  • 6 grzanek z chleba
  • SOS ROUILLE („rdza”):
  • papryczka chili
  • żółtko
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zupa bouillabaisse - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryby i skorupiaki umyć
  • z ryb przygotować filety. Głowy
  • ości i skorupy odłożyć. Cebule i 5 ząbków czosnku obrać
  • pory i fenkuł oczyścić
  • grubo posiekać. Pomidory sparzyć
  • obrać
  • pokroić w ćwiartki
  • usunąć pestki. Szafran namoczyć w łyżeczce wody. W dużym garnku rozgrzać 1/5 szklanki oliwy
  • podsmażyć cebulę
  • czosnek
  • por
  • fenkuł i pomidory.
  • Po 5 minutach dodać głowy
  • ości i skorupy
  • listki laurowe
  • skórkę pomarańczową
  • zioła
  • natkę
  • sól i pieprz. Wlać 2 l wody
  • wino
  • zagotować
  • przykryć i gotować 45 minut
  • aż połowa płynu odparuje. Przecedzić przez sito. Do wywaru dodać połowę szafranu
  • włożyć skorupiaki
  • po kilku minutach kawałki ryb i gotować na małym ogniu jeszcze około 8 minut.
  • Sos rouille: pozostały czosnek obrać
  • 2 ząbki posiekać. Papryczkę oczyścić z pestek
  • posiekać i utrzeć z czosnkiem na jednolitą pastę
  • dodać żółtko
  • sól
  • pozostały szafran i utrzeć sos
  • stopniowo dolewając resztę oliwy.
  • Grzanki z chleba natrzeć ząbkiem czosnku. Na dno każdego talerza położyć grzankę
  • na to wyłożyć ryby i skorupiaki
  • zalać wywarem. Sos rouille podawać oddzielnie w sosjerce.
  • smacznego:)

Kalorie: 430


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy