Zrazy zawijane po staropolsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby namoczyć w szklance zimnej wody i ugotować do miękkości.Mięso pokroić w poprzek włokien na 4 plastry ,rozbić, oprószyć solą i pieprzem.Ogórek i 2 ugotowane grzyby pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w piórka.Plastry mięsa rozłożyć płasko na desce i posmarować z jednej strony musztardą.Obłożyć plasterkami boczku, paskami ogórka i grzybów,i piórkami cebuli.Zwinąć ciasno roladki.Spiąć wykałaczkami.Zrazy obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju.Dodać grzyby z wywarem, wlać śmietanę i mieszając doprawić solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.Zrazy wyjąć, ułożyć na talerzach i polać sosem grzybowym.Podawać z kaszą gryczaną.
Komentarze