Ziemniaki zapiekane z grzybami

pyszna kolacja dla domowników lub gości

dodany przez: Pyza pyza

zapiekanki przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 144 głosów)

Składniki:

  • 6-8 sporych ziemniaków
  • 1 cebula
  • kawałek ok.3-5cm pora [biała część]
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 sporych podgrzybków lub innych grzybków
  • kostka 100 g (lub 3-4 trójkąciki) serka topionego śmietankowego
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
  • 10-15 dkg sera żółtego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Ziemniaki zapiekane z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem lub oliwą hiszpańską i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale napewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtajają na patelni z masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy