2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie ksylitolu, dzieci powyżej 3 roku)
350 ml maślanki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
skórka otarta z jednej pomarańczy
60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
ulubione owoce sezonowe
Zielone pancakes z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę.
Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańcz należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, całość ponownie zmiksować do połączenia składników.
Dużą patelnię rozgrzać (przed smażeniem pierwszych placków można lekko wysmarować ją oliwą z oliwek) nakładać średniej wielkości porcje ciasta, smażyć na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzków powietrza. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
Gotowe pancakes podawać z owocami sezonowymi, ewentualnie polane miodem lub syropem klonowym.