Zielone pancakes z owocami

Ocena:

4.46 (159)

  • 30 min.

Przepis na pyszne pancakes z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 2 ¼ kubka mąki orkiszowej
  • 1 kubek Szpinaku Fit&Easy
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie ksylitolu, dzieci powyżej 3 roku)
  • 350 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 60 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • ulubione owoce sezonowe

Zielone pancakes z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W wysokim, większym naczyniu zmiksować szpinak z częścią maślanki, na jednolitą masę.
  • Dodać pozostałą maślankę, skórkę otartą z pomarańczy (przed starciem pomarańcz należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii, całość ponownie zmiksować do połączenia składników.
  • Dużą patelnię rozgrzać (przed smażeniem pierwszych placków można lekko wysmarować ją oliwą z oliwek) nakładać średniej wielkości porcje ciasta, smażyć na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzków powietrza. Przerzucić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
  • Gotowe pancakes podawać z owocami sezonowymi, ewentualnie polane miodem lub syropem klonowym.
  • #FitandEasy
  • #Polubiszzawartość
  • www.fitandeasy.pl

Porady

Zobacz też: Klasyczne pancakes

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne