Cheeseburger domowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bułeczki:
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie uformować 6 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.
Hamburger:
Wszystkie składniki dobrze wymieszac.Uformowac w płaskie,okrągłe placki.Smażyc lub upiec na grillu.
Bułki przekroic na pół na wierzch dac lisc sałaty,na to hamburgera,ser żółty,pomidora,ogórek,cebule.Całośc polac ketchupem i majonezem.Smacznego.
Komentarze