Zapiekanka z sosem serowym i kalafiorem romanesco

Klasyczna zapiekanka – makaron z serem w wersji wegańskiej

Zapiekankidania z makaronem

Ocena:

(średnia 4.47 z 189 głosów)

Składniki:

  • 2 – 3 szklanki makaronu „kolanka”
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 niecała średnia marchewka
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka łyżek wody
  • kalafior romanesco

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w pióra cebulę oraz zmiażdżony czosnek. W średnim garnku ugotuj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka – aż będą miękkie . 2. Ugotowane warzywa zmiksuj z podsmażoną cebulką i dodatkiem wody – aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę doprawiając dodatkowo solą oraz pieprzem. 3. Ugotuj makaron dodaj cząstki kalafiora zalej go serowym sosem. Zapiekaj w żaroodpornym naczyniu bądź patelni żeliwnej przez około 15 – 25 minut w 200°C, aż wszystko się przypiecze, ser zgęstnieje i powstanie charakterystyczna „skorupka” . 4. Podawaj ze szczypiorkiem oprószone papryką wędzona i wegańskim parmezanem. Smacznego!

Porady

Zobacz też: pakora z kalafiora, czyli chrupiąca indyjska przekąska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy