Przepis na kurczaka pieczonego z ziemniakami, cebulą i boczkiem.
Składniki:
kurczak (ok. 1,75 kg)
5–6 ząbków czosnku
1–2 łyżeczki słodkiej papryki
5 dag masła
12,5 dag pokrojonego w kostkę chudego boczku
20–25 małych cebulek
60 dag ziemniaków
kilka liści
świeżej szałwii
sól
pieprz
Kurczak pieczony z ziemniakami, boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Skórę i środek kurczaka natrzeć posiekanym czosnkiem, papryką oraz solą i pieprzem, związać nogi. Ziemniaki wyszorować, pokroić na połówki lub ćwiartki. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić boczek i cebulki, mieszając, zrumienić na złoto (8–10 minut).
Boczek i cebulki odłożyć, a do rondla wrzucić przygotowane ziemniaki. Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić.
Wyjąć ziemniaki, włożyć kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Ułożyć kurczaka w żaroodpornym lub żeliwnym naczyniu do pieczenia, polać masłem ze smażenia, podlać 1/2 szklanki wody, przykryć szczelnie wstawić do nagrzanego do temp. 180 C piekarnika. Piec przez 30–40 minut, obracając mięso od czasu do
czasu. Wyjąć kurczaka z piekarnika, odlać nadmiar tłuszczu i dołożyć do mięsa zrumienione cebulki, boczek oraz ziemniaki.
Całość posypać świeżą szałwią. Przykryć i razem piec dalej przez 15–20 minut. Rozwiązać nogi i ułożyć kurczaka na półmisku. Boczek i warzywa ułożyć wokół kurczaka, polać sosem z pieczenia. Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !