4.51 (196)
1/2 kg dyni
papryka czerwona
papryka żółta
cebula
2 ząbki czosnku
sól
5 łyżek oleju
pieprz
10 dag żółtego sera
1/4 pęczka natki pietruszki
gałka muszkatołowa
1/2 kg kopytek
Cebulę i czosnek siekamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dynię obieramy i usuwamy pestki. Pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4–5 min – ma być twarda i sprężysta.
Odcedzamy. Mieszamy ją z czosnkiem, cebulą, i papryką. Przyprawiamy i polewamy olejem. Ponownie mieszamy. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kopytka gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Naczynie smarujemy tłuszczem. Następnie układamy w nim kopytka i warzywa. Wierzch posypujemy startym serem i pietruszką. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C
piekarnika na 20 minut. Potrawę serwujemy na ciepło – samą lub z ulubionym sosem.
Porady
Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem