Zapiekanka warzywna

Ocena:

4.51 (196)

Przepis na zapiekankę warzywną. Jest ona pomysłem na bardzo pożywny i zdrowy posiłek. A przy tym jest wegetariańska

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
    papryka czerwona
    papryka żółta
    cebula
    2 ząbki czosnku

    sól
    5 łyżek oleju
    pieprz
    10 dag żółtego sera
    1/4 pęczka natki pietruszki
    gałka muszkatołowa
    1/2 kg kopytek

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i czosnek siekamy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Dynię obieramy i usuwamy pestki. Pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4–5 min – ma być twarda i sprężysta.


    Odcedzamy. Mieszamy ją z czosnkiem, cebulą, i papryką. Przyprawiamy i polewamy olejem. Ponownie mieszamy. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kopytka gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Naczynie smarujemy tłuszczem. Następnie układamy w nim kopytka i warzywa. Wierzch posypujemy startym serem i pietruszką. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C
    piekarnika na 20 minut. Potrawę serwujemy na ciepło – samą lub z ulubionym sosem.

Porady

Zobacz też: zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne