Zapiekanka ziemniaczana z indykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w pół talarki, ułożyć z w naczyniu, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju, dodać sól i pieprz, przełożyć do miski. Indyka pokroić w kostkę, podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, przyprawić solą, pieprzem oraz dość dużą ilością papryki. Mięso wyłożyć na ziemniaki razem z tłuszczem, posypać pokrojoną w kostkę papryką i porem pokrojonym w talarki. Następnie wyłożyć cebulkę z pieczarkami. Zapiekać ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Na wierzch W połowie pieczenia na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i posypać pestkami dyni.
Komentarze