Tort chlebowy

z trzema pastami.Polecam

dodany przez: buciol78 buciol78

chleb torty tosty Pasty Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 153 głosów)


Składniki:

  • Pasta nr.1
  • --------------
  • 40 dag.pieczarek
  • 30 dag. szynki konserwowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 mały słoik majonezu Winiary
  • Pasta nr.2
  • --------------
  • 2 serki" Bieluch" naturalne
  • 100g. chudego serka twarogowego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Pasta nr.3
  • -------------
  • 300g.serka topionego
  • 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100ml. śmietany 30%
  • ...
  • 3 chleby tostowe pszenne
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 op.kiełek lucerny
  • wędlina,jaja ugotowane na twardo,rzodkiewka,ser żółty ,cebulka zielona do dekoracji wg.uznania
  • sól,pieprz do smaku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Pasta nr.1
  • -------------
  • Pieczarki ,cebule kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle ,studzimy.Szynke konserwową kroimy w cieniutkie paseczki.Składniki łączymy majonezem ,doprawiamy do smaku.Dokładnie mieszamy,odstawiamy do lodówki.
  • Pasta nr.2
  • --------------
  • Ogórek obieramy,kroimy wzdłuż na pół,usuwamy pestki trzemy na tarce o drobnych oczkach..Składniki pasty mieszamy dokładnie w miseczce,doprawiamy do smaku odstawiamy do lodówki.
  • Pasta nr.3
  • -------------
  • Jajka drobno kroimy w kosteczkę,mieszamy z resztą składników,doprawiamy do smaku.Odstawiamy do lodówki.
  • Z chleba tostowego odkrawamy skórki.Skórki kroimy w kostkę przekładamy na blachę,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C.Pieczemy na rumiano.Wyjmujemy,studzimy.
  • Chleb układamy na tacy 4 kromki długości,3 kromki szerokości Wierzch smarujemy pierwszą pastą.Na górę kładziemy ogórki konserwowe pokrojone w cienkie plasterki.Na ogórki kładziemy drugą warstwę pieczywa,smarujemy drugą pastą,posypujemy kiełkami lucerny.Kładziemy trzecią warstwę pieczywa smarujemy ostatnią pastą.Boki tortu smarujemy cienką warstwą majonezu.Wierzch dekorujemy wg.uznania.Boki obsypujemy przygotowanymi wcześniej grzankami.Tort wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego.
  • ...
  • Ważne jest aby kromki układać jak "cegiełki"nie bezpośrednio jedna kromka na drugą.

Porady

Zobacz też: jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy