wykwintna karpatka

Karpatka upieczona w domu smakuje o wiele lepiej od takiej kupionej w sklepie. Ciasto jest miękkie, masa aksamitna rozpływająca się w ustach a smak jedyny w swoim rodzaju. Cisto idealne na święta.

dodany przez: ekspansja-smaku DSCF4053

ciasta karpatka budynie dodatki ciasta parzone

Czas przygotowania:
29min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 144 głosów)

Składniki:

  • składniki na ciasto: 250 ml wody 120 g margaryny 150 g mąki szczypta soli i proszku do pieczenia 4 jaja
  • składniki na masę do karpatki : 2 budynie 0,5 l mleka 10 dk cukru 150-200 g masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Wykwintna karpatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jak upiec ciasto na karpatkęDo mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 - 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut
  • Jak zrobić masę do karpatkiWyjmujemy masło z lodówki . Gotujemy budynie tak jak na instrukcji z tym że w 0,5 l mleka. Masę budyniową studzimy. Budyń musi być zimny inaczej masa karpatkowa zważy się. Ucieramy masło w mice i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy na gładką masę.
  • Ciasto przecinamy na pół i przekładamy masą karpatkową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Tak przygotowana karpatka to istna poezja w ustach :-)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy