Amerykańska firma JUST zasłynęła już jako producent wegańskiego majonezu, po czym wzięła na warsztat to, co weganom trudno było zastąpić – jajecznicę. Udało się ją otrzymać z produktu powstającego na bazie fasoli mung. Butelki z żółtym płynem stoją w amerykańskich supermarketach na półkach tuż obok jajek i sprzedały się już w liczbie 3 milionów. Ich producent podpisał ostatnio  umowę z włoską firmą Eurovo Group, producentem i dystrybutorem jaj. Za sprawą tej współpracy wegańskie jajka od JUST wkrótce pojawią się w Europie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez JUST (@justforall) Sty 8, 2019 o 12:00 PST

JUST deklaruje, że powstaniu produktu przyświecała nie tylko idea, by chronić zwierzęta, ale też dbać o planetę. Firma deklaruje, że zużywa o ponad 70 procent mniej wody i emituje o 40 procent mniej gazów cieplarnianych niż tradycyjna produkcja. „Jajka” od JUST są też cennym źródłem białka, bez cholesterolu.

Wprawdzie wizualnie brakuje nam tu białka oddzielającego się od żółtka, ale przyznamy, że to wegańskie wydanie jaj wygląda apetycznie – chętnie spróbujemy!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Made from plants (not chickens) #JustEgg

Post udostępniony przez JUST (@justforall) Cze 5, 2018 o 6:31 PDT