Pierogi z parzonego ciasta

Z tej porcji wychodzi 18 dużych pierogów , lub 30 normalnej wielkości.

Pierogiciasta parzone

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 205 głosów)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek dowolnego farszu ( lub owoców : truskawek
  • połówek śliwek itp. )

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • -przygotować farsz .
  • -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
  • -wsypać mąkę do miski
  • osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
  • -ciasto podzielić na 18 – 20 części
  • -każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki
  • -na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
  • -układać na wysypanej mąka tacce
  • -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
  • Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu
  • lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
  • Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć
  • potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
  • Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej
  • ostudzić
  • przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy