Tatar z pieczonych buraków to doskonały pomysł na elegancką, roślinną przystawkę. Prosty w wykonaniu stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnego mięsnego dania.
(średnia 4.5 z 147 głosów)
5 buraków
1/2 granata
2-3 łyżki kaparów
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki siekanych orzechów laskowych
szczypta pieprzu cayenne
Buraki pieczemy do miękkości w 180 stopniach. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kapary odsączamy z zalewy i obieramy granata. W osobnym naczyniu mieszamy przyprawy, miód lub syrop, oliwę i sos. Mieszamy buraki, kapary, orzechy i granata z sosem. Podajemy w kokilkach lub kieliszkach jako przystawkę.
Komentarze