Wegańskie kokosowe praliny bounty bez cukru

Ocena:

4.53 (146)

Zdrowe praliny kokosowe to pyszna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Łatwe w wykonaniu, posmakują zarówno najmłodszym, jak i dorosłym. Są całkowicie wegańskie i bez cukru!

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
    150 g mleka kokosowego
    1 łyżka syropu z agawy
    200 g gorzkiej czekolady
    opcjonalnie: 1/2 laski wanilii

Wegańskie kokosowe praliny bounty bez cukru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zdrowe słodkości to nasza specjalność! Batoniki

  • ciasteczka
  • tofurniki… takie desery bez wyrzutów sumienia warto znać. Praliny bounty to wegański odpowiednik popularnych batonów – prosty w wykonaniu i bez cukru!

    Właściwości  kokosa

    Kokos to wyjątkowy orzech – wyróżnia go bardzo zdrowy zestaw kwasów tłuszczowych. Z pewnością nie może go zabraknąć w naszej diecie w dowolnej formie: mąki kokosowej

  • mleka kokosowego
  • wiórków kokosowych lub świeżego orzecha. Błonnik
  • potas
  • fosfor
  • kwas foliowy i magnez – to tylko część ze zdrowych składników
  • jakie oferuje nam kokos. Mimo
  • że kokos jest wysokokaloryczny
  • powinny go spożywać osoby na dietach odchudzających. Zawiera mnóstwo błonnika
  • który daje nam uczucie sytości. Olej kokosowy może być naturalnym składnikiem pasty do zębów – działa antybakteryjnie i podobno wybiela zęby! Dodatkowym atutem kokosa w różnych postaciach jest to
  • że obniża poziom złego cholesterolu
  • a także jest naturalnym antybiotykiem.

    Wykonanie

    Mleko mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jeśli masa jest zbyt rzadka

  • dosypujemy nieco wiórek. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Następnie z masy kokosowej formujemy zwarte kulki. Układamy je na talerzu i chłodzimy w zamrażarce kolejną godzinę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Możemy dodać odrobinę mleka kokosowego
  • aby łatwiej się rozpuszczała. Każdą pralinkę obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia
  • przechowujemy w lodówce.

    Kluczowe

  • dla wykonania tego przepisu
  • jest chłodzenie masy kokosowej. To dzięki niej czekolada szybko zastygnie i nie spłynie z pralinek.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne