Pucharek z awokado

Pucharek z awokado

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 162 głosów)

Składniki:

  • 20 dag zblanszowanych krewetek (różowych)
  • 2 pomidory
  • 2 dojrzałe awokado
  • limonka
  • pęczek aromatycznych ziół (łącznie kolendry, natki pietruszki i szczypiorku)
  • sos:
  • limonka
  • łyzka białego rumu
  • łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szczypty tartego imbiru
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Pucharek z awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krewetki tniemy na mniejsze kawałki.
  • Pomidory przecinamy na pół, wyciskamy je w dłoni, aby usunąć pestki, i kroimy w kostkę.
  • Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki.
  • Wszystkie składniki sosu łączymy na gładką emulsję.
  • Krewetki, pomidory i awokado mieszamy z sosem i 3/4 posiekanych ziół.
  • Podajemy w pękatych pucharkach udekorowane reszta ziół.

Porady

Zobacz też: awokado - sprawdzone przepisy


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy