Gyros wegetariański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kotlety sojowe ugotować do miękkości. Odcedzić i pokroić w drobną kosteczkę. Do głębokiej miski wlać oliwę z oliwek, dodać musztardę. Wymieszać,a potem dodać opakowanie przyprawy do gyrosa. Wymieszać. Do miski wrzucić pokrojone kotlety sojowe. Wymieszać z marynatą gyrosową. Przykryć talerzem i odstawić do lodówki na 2 dni. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Do miski wlać oliwę z oliwek, i wsypać kolejno czubrycę, mieloną ostrą paprykę, przyprawę do ziemniaków. Obtoczyć w tym ziemniaki. Następie żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać do niego ziemniaczki. Polać olejem z przyprawami. Posypać chilli grysem peperonczini. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 90 minut (kilkakrotnie w tym czasie obracać ziemniaczki). Paprykę i kapustę pokroić w paski, a pomidory, ogórki i cebulę w kostkę. Wrzucić do miseczki. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Keczup wymieszać z majonezem. Dodać do sałatki i wymieszać. Do małej miski wlać śmietanę. Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać soli i pieprzu. Dodać do śmietany. Wsypać 2 kostki czosnkowe oraz czosnek granulowany i wymieszać. Dodać keczup i majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone kotlety sojowe w marynacie smażyć na niedużym ogniu. Podawać z upieczonymi ziemniaczkami, sałatką i sosem czosnkowy (sosem polewamy gyrosa, możemy też "moczyć" w nim ziemniaczki.) Smacznego!
Komentarze