Galaretka z winogron

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 3 i 1/2 godziny
Porcja: 300 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery galaretki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 140 głosów)

Składniki:

  • 70 dag winogron ciemnych, czerwonych i zielonych
  • po 1 opakowaniu galaretki wiśniowej, pomarańczowej i agrestowej (lub innej zielonej)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • łyżka oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Posiłek:

Galaretka z winogron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Galaretki przygotować osobno wg przepisu na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości wody. Z zielonej i pomarańczowej galaretki odlać po 1/2 szklanki, przestudzić.
  • Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Formę do galaretki posmarować olejem (najlepiej z pestek winogron), na dno wlać zieloną galaretkę. Gdy lekko stężeje, włożyć zielone winogrona, odstawić.
  • 1/2 szklanki zielonej galaretki wymieszać z połową śmietany i wylać na pierwszą stężałą warstwę. Gdy śmietanowa warstwa stężeje, wylać pomarańczową galaretkę, wyłożyć czerwone winogrona i odstawić do lodówki, by stężała.
  • 1/2 szklanki pomarańczowej galaretki wymieszać z pozostałą śmietaną i wylać na drugą warstwę. Kiedy lekko steżeje, wylać czerwoną galaretkę i wyłożyć ciemne winogrona. Miskę przykryć folią i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przed podaniem naczynie z galaretką zanurzyć na chwilkę w misce z gorącą wodą i wyjąć deser do góry dnem na talerz.

Kalorie: 300

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: