" Waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami "

Ocena:

4.51 (193)

  • 30 min.
  • dla 5 osób

Waniliowe ciasteczka z chrupiącymi migdałami , smażone na patelni!

Składniki:

  • - mąka - 2 szklanki
  • - proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • - cukier - 0,5 szklanki
  • - jajko - 2 szt
  • - płatki migdałów - ok. 50 g
  • - margaryna - 125 g
  • - olejek waniliowy do ciast - 1 łyżeczka
  • Dodatkowo :
  • - odrobina miodu i migdałów do dekoracji
  • - cukier puder

" waniliowe ciastka z patelni z chrupiącymi migdałami " - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na stolnicę / blat wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy cukier i dokładanie mieszamy.
  • Dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy.
  • Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki.
  • Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta.
  • Wyrabiamy.
  • Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm.
  • Wycinamy ciasteczka
  • ( można szklanką ... foremkami )
  • Patelnię delikatnie natłuszczamy
  • ( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony.
  • Uważamy by się nie przypiekły!
  • Zajadamy polane miodem lub posypane cukrem pudrem!
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne