Leczo

Wakacyjne leczo

Ocena:

4.55 (159)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Wakacyjne leczo

Składniki:

  • 3 parówki Stówki
  • 2 cukinie
  • 2 garści świeżych kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • 2-3 kwiaty nagietka
  • olej rzepakowy, sól, świeżo mielony pieprz, masło, szczypta ostrej papryki w proszku

Wakacyjne leczo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurki dokładnie oczyścić, umyć i wysuszyć. Pokroić je na wąskie paseczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Posolić, doprawić papryką, a następnie smażyć przez około 3-4 minuty aż woda odparuje. Dodać 1 łyżeczkę masła i pozostawić na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszać, potrząsając patelnią.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
  • Parówki pokroić na półplasterki.
  • Suszone pomidory pokroić w paseczki.
  • Cukinie pokroić wzdłuż na pół, a następnie wydrążyć miąższ. Wydrążone cukinie zblanszować, wysuszyć i grillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej, aż pojawią się brązowe paseczki.
  • Połączyć ze sobą podsmażone kurki, cebulę, pomidory suszone oraz parówki. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie i zgrillować na tacce grillowej lub zapiec w piekarniku (grzanie góra-dół) w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut. Gotowe danie posypać parmezanem oraz płatkami nagietków.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne