Kompot z truskawek

Ocena:

4.46 (162)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kompot z truskawek jest pyszny i orzeźwiający, możemy zaserwować go do obiadu. Podany z kostkami lodu będzie idealny na upalne dni. Najlepiej smakuje przygotowywany latem ze świeżych owoców, ale możemy robić go przez cały rok. Poza sezonem możemy korzystać z mrożonych lub z wcześniej przygotowanego napoju w słoikach. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania – potrzebne nam będą tylko trzy składniki. Podpowiadamy, jak zrobić kompot truskawkowy w 20 minut.

Składniki:

  • truskawki  1 kg

  • woda  1 l

  • cukier  70 g

Kompot z truskawek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: zimną wodę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, czekamy aż się zagotuje. W między czasie myjemy truskawki i usuwamy szypułki.

    Truskawki
  • Krok 2:

    Gotowanie kompotu: do wrzącej wody wkładamy truskawki w całości, jak woda zagotuje się powtórnie, odmierzamy około 5 minut. Kompot z truskawek pozostawiamy do przestudzenia w garnku, potem lekko ciepły lub zimny, przelewamy do szklanek lub dzbanka.

    Kompot truskawkowy

Porady

  • Kompot z truskawek możemy zrobić tak słodki, jak lubimy. W klasycznym przepisie wykorzystywany jest cukier biały, ale warto poeskperymentować z zamiennikami. Sprawdzi się tu ksylitol, erytrol lub miód – dodajemy go do wystudzonego napoju.
  • A jak zrobić kompot truskawkowy bez cukru? Wystarczy połączyć truskawki z samą wodą lub dla naturalnej słodyczy dodać inne słodkie odmiany owoców – sprawdzą się czereśnie i jabłka.
  • Kompot z truskawek możemy podawać na ciepło i na zimno. W naprawdę upalne dni możemy dodać do niego kostki lodu i w ten sposób będziemy mieli lemoniadę truskawkową.
  • Jeśli lubimy orzeźwiające smaki, kompot z truskawek warto podać z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. Możemy też zrobić go z rabarbarem, łącząc te dwa przepyszne letnie smaki.
  • Zazwyczaj kompot z truskawek robi się z całych owoców. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozkroić je na mniejsze kawałki, a nawet zblednować. Wtedy będziemy mieli uzyskamy połączenie kompotu i koktajlu.
  • Kompot z mrożonych truskawek będzie równie smaczną alternatywą podawaną poza sezonem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kompot z truskawek – wybierz swój smak

Przepis na kompot truskawkowy możemy dowolnie modyfikować, np. poprzez dodanie większej, niż sugerowana, ilości owoców lub mniejszej ilości cukru. Może się też zdarzyć, że przesadzimy z ilością cukru. Nie oznacza to, że musimy wylać cały płyn. Wystarczy dodać do niego więcej wody lub zakwasić go sokiem z cytryny. Taki zbyt słodki kompot możemy też zapasteryzować – będzie idealny na zimę.


Jeśli lubimy kompoty wieloowocowe, to do truskawek możemy dorzucić również rabarbar – nada on napojowi kwaskowatego posmaku. Do kompotu z truskawkami i rabarbarem może być konieczne dodanie większej ilości cukru. Warto również pamiętać o tym, że przed dodaniem rabarbaru do kompotu, warto zasypać go cukrem i lekko podsmażyć – puści on sok, który następnie będziemy mogli wykorzystać w naszym lekkim i orzeźwiającym napoju.


Do truskawek pasują też porzeczki, wiśnie, jabłka, śliwki, jagody i maliny. Możemy zrobić kompot z dwóch składników lub pomieszać kilka rodzajów owoców.

 

Kompot z truskawek na zimę – na 2 sposoby

Kompot z truskawek na zimę pozwoli cieszyć się nam smakiem owoców przez cały rok. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Truskawki dokładnie płuczemy, szypułkujemy i układamy w wyparzonych słoikach – pod sam brzeg. Następnie delikatnie uderzamy dnem słoika o dłoń lub udo, żeby owoce ładnie się ułożyły, ale nie pogniotły. Wypełnione słoiki ustawiamy na stole tak, żeby do siebie nie dotykały.


Co do dalszego postępowania w przepisie na kompot truskawkowy do słoików są dwie szkoły. Według pierwszej, do każdego słoika wsypujemy cukier – na standardowy słoik o poj. 900 ml 60–90 g. Słoiki przykrywamy i zostawiamy na jakiś czas, by owoce puściły sok. Następnie zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. A kiedy słoiki ostygną, pasteryzujemy najwyżej 10 minut – powyżej tego czasu truskawki tracą jędrność i kolor. Według drugiej szkoły – z wody i cukru w proporcji 1:1 lub 1:2 (zależy, jak słodkie są truskawki i jak słodki kompot chcemy mieć) gotujemy syrop, gorącym zalewamy słoiki, stawiamy do góry dnem. W tym przypadku też można je krótko zapasteryzować.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne