Tradycyjne faworki

Karnawałowe łakocie.

Deseryfaworki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 192 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 10 żółtek
  • cukier puder
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wódki
  • litr oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie składniki no-żem, a następnie zagnieść - tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.
  • Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy