Tradycyjne faworki

Karnawałowe łakocie.

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 50 dag mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 10 żółtek
  • cukier puder
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wódki
  • litr oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie składniki no-żem, a następnie zagnieść - tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
deser faworki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze